Перейти к содержанию
ЛиС

  • 0

Рекомендации по выращиванию земляники нейтральной к продолжительности дня от Flevo Berry

Оценить этот вопрос:


Марите

Вопрос

  • Модераторы

Попались рекомендации голландского питомника Flevo Berry по выращиванию в субстрате их сорта, нейтрального к продолжительности дня, Бравура (Bravura). Переводить с английского самой сейчас недосуг, но рекомендации могут кому-то пригодиться. Обратите внимание на урожайность и производительность труда при уборке урожая.

Bravura

  • Excellent fruit quality, also in hot periods
  • Tolerant to rain damage and fruits tolerant to flower thrips
  • Excellent uniformity of shape and colour
  • Firm and well-formed fruits with a good taste

The name
The name Bravura is a derivative of Bravery; the quality of showing strength to face difficulty

Characteristics
Bravura is the latest everbearing variety from the Flevo Berry Breeding Program. The variety has a beautiful look in the punnet. The fruit skin and fruit itself is firm and therefore suitable for longer distribution channels. The fruit shape is conical and uniform with an attractive fresh green calix. The taste is sweet with a light fresh note.

Plant
Bravura is a homogenic compact full plant with glossy large green leaves. The pollen quality is excellent from the first pick

Cultivation
Plant distance of 4-5 trays/5-6 mini-trays. Does not colour after picking and holds colour on the plant and would enable a longer picking interval. The fruit are firm in texture and fairly rain fast. On gutters trusses have enough elongation and fruits pick easily, picking speed is high. Fruit size holds well even after warmer temperatures.

Fertilization

Starting with a drip EC of 1,3-1,4 mS/cm directly after planting is sufficient for Bravura. Higher drip EC’s are often not needed as this can lead to quickly increasing drain EC’s already early in the growing season, with salinification of the substrate and faster deterioration of the crop as a result. In general steering towards a drip and drain EC sum of 2.5 mS/cm is sufficient. A few remarks.

-When using well water with a certain EC then corrections should be made on the fertilizer recipe. Also, when lowering the drip EC the influence of the well water on the composition of the nutrient solution will become greater, especially when there is sodium, chloride or boron in it. Always check the composition of the starting water.
– The drip EC may not be lowered unlimited in case of an increasing drain EC, often the drain EC increases easier during the second half of the cultivation. Lowering the drip EC too much can then lead to a too low offer of nutrition to the crop (especially too low nitrates).
-A higher K:Ca ratio in the nutrient solution can further improve the appearance of the berries of Bravura.

Productivity
With Bravura yields can be reached between 8-9kg per linear mtr

Labour
Picking speed results of 27kg p/h (Delphy:2018). Have your wires lowered for truss teasing.

Sustainability
The vision of Flevo Berry is to develop strawberry varieties with a good taste and that can be grown with respect for people and nature. Bravura is tolerant against rain and fruits are tolerant to flower thrips. Bravura is strong against mildew.

https://www.flevoberry.nl/bravura/

 

 

  • Нравится 3
Ссылка на комментарий

Рекомендуемые сообщения

  • 0
  • Модераторы

И на том же сайте интересные презентации (на голландском) исследований Делфи по выращиванию сорта Сонсейшен. Кто бы мог подумать, что при 30 цветках на растении и 60 цветках разница в урожае всего 2 кг/м2 (6 кг/м2 и 8 кг/м2 соответственно)? Вот где резервы урожая земляники, а не в многоярусном расположении.

  • Нравится 1
Ссылка на комментарий

Для публикации сообщений создайте учётную запись или авторизуйтесь

Вы должны быть пользователем, чтобы оставить комментарий

Создать аккаунт

Зарегистрируйте новый аккаунт в нашем сообществе. Это очень просто!

Регистрация нового пользователя

Войти

Уже есть аккаунт? Войти в систему.

Войти

Благодарим за поддержку сайта!

×
×
  • Создать...

Важная информация

Мы используем файлы cookie, чтобы улучшить работу сайта. Дальнейшее пребывание на сайте означает согласие с их применением.